Международен стандарта за обозначение на степента от лавинна опасност

 

Степени на лавинна опасностСтабилност на снежната покривкаВъзможност за падане на лавинаУказания за пребиваващите в планините
ОграниченаСнежната покривка като цяло е добре споена и стабилнаСпонтанни лавини почти не се срещат. Възможно е падане на лавина само при много голямо допълнително натоварване на отделни участъци.Условията в планината най-общо са сигурни.
УмеренаСнежната покривка е умерено стабилна на някои стръмни склонове. Иначе общо добре споена.Възможно е падане на лавина само при много голямо допълнително натоварване или на отделни участъци с определена експозиция.Добри условия за туризъм при предвидливо избиране на маршрута.
ЗначителнаНа много склонове снежната покривка е средно до слабо споенаСпонтанно падане на лавини е възможно в различна степенВъзможностите за преминаване през стръмни склонове и полета с опасна експозиция са ограничени. За ски-преходи е необходим опит и възможност за реална преценка.
ГолямаСнежната покривка в голямата си част и по стръмните склонове е нестабилнаЛавина може да падне при незначително допълнително натоварване. Възможно е спонтанно падане на лавини.Условията за пребиваване в планината извън охраняваните ски-писти са неблагоптиятни.
Много голямаСнежната покривка не е стабилна.Възможно е падането на спонтанни лавини.Ски-преходите са невъзможни.

 

 





{START_COUNTER}