ASK

 

Как да се отървем от Ask.com Search Engine?

Повечето от потребителите, които активно използват Интернет, в определен етап са се сблъсквали с търсачката на Ask.com. Основния проблем е, че след като се инсталира се превръща в търсачка по подразбиране, като отстраняването й за мнозина се е превърнало в мисия невъзможна.

 

Спокойно можем да кажем, че допреди година Ask.com беше отвратителна търсачка, в която независимо какво търсиш, първите 10 резултата бяха платени сайтове, дясната страна на списъка беше безумно безполезна и реално, за да стигнеш до приблизително верния отговор на потърсеното, трябваше да скролираш до трета страница от списъка с резултати. В края на миналата година, ситуацията се подобри осезателно – извеждане на първо място на най-адекватния резултат, след това няколко реклами и далеч по-интелигентно използване на дясната част от списъка. При все това, ако вече си имате любима търсачка е особено фрустриращо, тази на Ask.com да се настани, като такава по подразбиране и на пръв поглед да няма начин да се премахне... „На пръв поглед”. И така, нека преминем към решението на проблема.
Като начало, преди известно време, повлияни от ордите негативни потребителски мнения, Ask разработиха приложение, което автоматично локализира и отстранява търсачката им веднъж за винаги. Директен линк за свалянето му, ще намерите тук – http://media.ask.com/media/toolbar/tools/AskSearchUtility.exe

Проблема е, че не винаги сработва и затова, ако все още имате проблеми, то направете следното:

Под Internet Explorer 6 (включително и 7)

- Отидете до Control Panel-а на Windows
- Отворете Internet Properties
- Изберете General
- След това в категория Search, изберете Settings
- Маркирайте различна търсачка, която да се ползва по подразбиране и изтрийте ask.com

 

 

Под Firefox

- Отворете нов прозорец или таб
- Въведете в адресната лента “about:config” (без кавичките) и натиснете Enter
- Съгласете се с предупреждението, че можете сериозно да оплескате нещо
- Намерете keyword.url и кликнете два пъти върху него
- В новопоявилия се прозорец въведете адреса на любимата си търсачка (примерно http://www.google.com/search?q=)

Като забележка към последната точка, имайте предвид, че няма да можете да въведете домейна на сайта, а ще трябва да включите и параметрите, поставени преди заявката за търсене. Така че, отворете любимата си търсачка, въведете ключова дума и от получения резултат в адресната лента, копирайте текста до ключовата дума. Така например, ако потърсите “test” в Google, ще се получи –http://www.google.com/search?q=test, но вие ще трябва да копирате единствено “http://www.google.com/search?q=”. 

 





{START_COUNTER}