zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Първа помощ: слънчев и топлинен удар



Първа помощ: слънчев и топлинен удар

здраве.bg

Предразположеността на всеки човек към прегряване (особено в горещото време) зависи най-вече от два фактора: продължителността на прекараното на слънце време и общото му здравословно състояние. Извън тях, най-лесно податливи на това състояние са децата и възрастните хора, както и (независимо от възрастта) страдащите от хронични сърдечно-съдови, белодробни и бъбречни заболявания. Употребата на някои медикаменти също увеличава риска.

Какво представлява топлинния/слънчевия удар

На практика това е последната и най-тежка форма на хипертермия (прегряване на тялото), водеща до увеличаване на телесната температура и съпроводена от различни физиологични и неврологични симптоми.
Терминът често се използва неправилно при форми на прегряване, които са “по-невинни”. За разлика от тях топлинният удар е животозастрашаващо състояние, което може да се окаже фатално, ако не бъде правилно лекувано.

Човешкото тяло в нормално състояние генерира топлина, която е резултат от метаболизма. Организмът е способен да се освобождава от излишната топлина – през кожата и чрез процеса на изпотяване. Ако обаче са налице анормални фактори като много висока температура и/или влажност, продължително излагане на силно слънце, тялото не успява да се справи с натрупващата се топлина чрез естествените си защитни механизми.

Друга причина за топлинния/слънчевия удар може да бъде дехидратирането (липсата на достатъчно влага в клетките). То води до неспособност на тялото на изпотява с нужната скорост, което води до повишаване на температурата в него.

Кои са симптомите

Различните хора могат да проявят различни симптоми на прегряването. Каквито и да са те, в повечето случаи се проявяват постепенно, но има и случаи, когато състоянието се влошава внезапно.

Най-често срещаните симптоми на прегряването в резултат на топлинен/слънчев удар са:
- висока температура;
- намалено или напълно липсващо изпотяване, съпроводено със зачервяване и/или изсъхване на кожата;
- ускорен пулс;
-...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    първа помощ    55+    деца    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.