Топлинният удар е сериозно състояние на организма, което налага медицинска помощ незабавно. Може да увреди мозъка и други жизненоважни органи и да доведе до летален изход. Получава в резултат на излагане на високи температури и дехидратация на организма. Тези неблагоприятни условия афектират способността му за терморегулация.  

 

Факт е при температура на тялото над 40,56 оС, която води до увреждания на централната нервна система.
 


За кого топлината е особено опасна?

Силно чувствителни на топлина са възрастните над 65-годишна, малки деца под 4-годишна възраст, спортисти, хора, които не приемат достатъчно количество вода и течности и консумиралите алкохол.

От високите температури следва да се пазят и хората с определени заболявания – сърдечни, белодробни, бъбречни, диабет, психически, анемия, както тези с наднормено тегло и затлъстяване, високо кръвно налягане и всяко състояние на повишена телесна температура. Излагането на топлина следва да избягват и претърпелите слънчево изгаряне.

Трябва да се има предвид и че приемът на някои лекарства накърнява способността на тялото да се справя с високата температура. Такива са антихистамини, диуретици, транквилизанти, антиконвулсанти, медикаменти за сърце и срещу високо кръвно налягане като бета блокери и вазоконстриктори, антидепресанти и невролептици. В тази група попадат и таблетките за отслабване и наркотични средства, като кокаин и амфетамини.

 

Внимание! Трябва да знаете, че в градски условия може да се изпадне по-лесно в състояние на топлинен удар, заради което допринасят асфалтът и близкото разположение на сградите, ограничаващи движението на въздуха.


Симптоми и признаци

Симптоми на топлинен удар са повръщане, припадане, обърканост, дезориентация, загуба на съзнанието и кома.

Признаци, по които може да се разпознае топлинният удар преди фаталния му развой, са: изтощение, което е най-показателният първи признак, както и крампи, припадък, главоболие, чувствителност към светлината, замаяност, гадене и повръщане, зачервяване на кожата, учестен пулс и дишане. Особено показателна е липсата на потене, въпреки високата температура на тялото и околната среда. По това, че топлината е засегнала някого във висока степен може да се ориентираме и по нехарактерните за човека прояви в поведението – липса на ориентация, нетипична обърканост или залитания.
 

Първа помощ при топлинен удар

При топлинен удар трябва да се потърси Спешна помощ. Преди идването на медицинския екип могат да се положат следните грижи за засегнатия от топлината, като целта е температурата на тялото да се свали до 38-39 оС:

NEWS_MORE_BOX

 

  • Засегнатият трябва да се пренесе на добре проветрено и хладно (сенчесто) място.
  • Необходимо е да се разкопчее облеклото му и се отстранят излишните дрехи.
  • Добре е да се напръска обилно кожата му с вода и се създаде движение на въздуха – може да се постави вентилатор или да се използва някаква хартия като ветрило.
  • Препоръчително е да се поставят студени компреси (с лед) на подмишниците, ставите и гърба. Тези области са богати на кръвоносни съдове, разположени близко до кожата, което може да допринесе за бързото охлаждане на организма.
  • Допустимо е засегнатият да се облее с душ или постави във вана с хладка вода.

 

Как да се предпазим от топлинен удар в жегите?

Трябва да се спазват някои основни правила:

  • Да се подобри циркулацията на въздуха на мястото, което пребиваваме.
  • За предпочитане е да се носи широко облекло в светли цветове и широкопола шапка.
  • Трябва да се приема допълнително количество течности, за да се избегне обезводняване на организма - най-малкото по 8 водни чаши на ден.
  • За да се поддържа електролитният баланс и се възстановят загубите на сол, е подходящо част от течностите за деня да съдържат такава. В този смисъл вариант са и спортните и газирани напитки, ако не се разполага с подсолен айрян или натурален зеленчуков или плодов сок.
  • Желателно е да избягвате физическа работа и спорт при топло време. Препоръките на специалистите при подобни условия е да се приема поне 700 мл течности два часа преди съответната дейност, още толкова непосредствено преди занятието и на всеки 20 минути в активно движение, дори и да не се изпитва жажда.
  • Всяка физическа дейност на открито следва да се планира за по-хладните часове на деня – много рано сутрин или привечер.

 

Как да разберем дали организмът ни е добре хидратиран?

  • Следете цвета на урината. Когато организмът е дехидратиран урината има по-тъмен цвят, подобен на светло пиво. Ако цветът й е на разредена лимонада, значи добре се грижите за постъпленията на вода.
  • Ако теглото ви драматично се променя през деня, особено след физически дейности, загубата е за сметка на водното съдържание.
  • Кофеин съдържащите и алкохолните напитки дехидратират организма и го правят податлив на топлината.
  • Хората със сърдечни, бъбречни, чернодробни заболявания и с епилепсия, както и тези на хранителен режим следва да внимават с повишения прием на течности. Преди да предприемат подобна стъпка те следва да се консултират затова със следящия заболяването им лекар.
  • В апартаментите и топлите домове без климатик трябва да се създава течение. Оставяйте прозорците отворени през нощта, за да се подмени въздухът. През най-топлите часове на деня използвайте щори, завеси, за да ограничите достъпа на слънчевите лъчи и още топлина вътре. За постоянно пребиваващите подобни жилища е добре да прекарват минимум 2 часа навън, в градината например, в по-прохладните часове на деня.


Внимание! Независимо, че се е възстановил от топлинен удар даден потърпевш, той следва да се пази от ново излагане на високи температури или физическо натоварване в продължение на няколко седмици, докато лекарят не му съобщи, че може да се върне към нормалния си ритъм на живот и работа.