10 важни правила за предпазване от пожар в къщи - Какво да знаят децата

 

ДЕСЕТ ВАЖНИ ПРАВИЛА ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ПОЖАР В КЪЩИ

ИЛИ  КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ ДЕЦАТА

 

1.     Огънят не е за игра. Не играйте с кибрит и запалки. От тях лесно пламват дрехите, косата, пердетата, мебелите.

 

2.     На печката и близо до нея не оставяйте играчки, хартии и други предмети. Стойте далече от печката. Може да се изгорите.

 

3.     Скарата, котлона, печката и ютията са полезни за хората, но са опасни за малките деца. Не ги включвайте сами, когато около вас няма големи хора, които да ви напътстват.

 

4.     Ако сте сами в дома и избухне пожар, не се опитвайте да гасите. Не се скривайте под леглото, в гардероба или на друго скришно място. Това застрашава живота виТрябва бързо да изтичате навън и да кажете на някой възрастен човек за станалата  беля. Потърсете помощ от големите.

 

5.     Съобщете на възрастните хора и когато видите, че някое дете си играе с огън или други опасни неща. Така ще ги предпазите от опасността, която ги заплашва.

 

6.     Пламъците на огъня  са  опасни и много бързи. Веднъж лумнали, те не се спират лесно. Стават все по-големи и запалват всички предмети,  до които се докоснат.

 

7.     Димът от огъня също е много опасен. Пречи ни да дишаме спокойно. Хората и животните се задушават от него.

 

8.     Бомбичките, пиратките, бенгалския огън и ракетите са много красиви, но могат да бъдат много страшни. Те избухват, гърмят и горят. Запалват предметите, върху които падат. Могат да наранят децата. Могат да причинят болка.

 

9.     Големите хора знаят, но и децата трябва да помнят, че телефона за пожар е 160. И през деня, и през нощта,пожарникарите дежурят и са готови да ви помогнатСамо трябва да им съобщим.

 

10.            Пожарникарите знаят как да влязат в горящата стая. Те могат да спасят и нашите домашни любимци. Знаят как да загасят пожара. Те са силни, смели и добри. 

 





{START_COUNTER}