zdrave.bg
Първа помощ
»ухапване
ухапванеАко някакво животно ухапе вас или вашето дете, за оказване на първа помощ можете да следвате следните инструкции:

При по-малки рани – ако ухапването леко е разкъсало кожата и няма опасност от заразяване с бяс, третирайте нараняването като всяка малка рана: внимателно измийте мястото с вода и сапун, сложете крем (с антибиотик), за да предотвратите евентуална инфекция и покрийте раната с листа марля или пластир.

При дълбока рана – ако ухапването е проникнало в дълбочина, има сериозно разкъсване на кожата и кървене, притиснете раната с чиста суха кърпа (за да спрете изтичането на кръв доколкото е възможно) и потърсете спешно медицинска помощ.

При инфектиране – ако забележите признаци на инфекция – например зачервяване, подуване, оток, болезненост на мястото, веднага потърсете помощ от специалист.

При подозрения за заразяване с бяс – ако имате дори и най-малки съмнения, че ухапалото ви животно (независимо домашно или диво) може да е заразено с бяс, незабавно потърсете медицинска помощ.

Специалистите препоръчват ваксинация срещу тетанус на всеки 10 години. Ако за последен път сте ваксинирани преди повече от 5 г. и раната е замърсена и/или дълбока, може да се наложи поставянето на нова ваксина. Тя е препоръчително да се приложи до 48 часа след инцидента.

Повечето ухапвания са резултат от домашни животни. Кучетата хапят по-често от котките, но пък ухапванията на последните в повече случаи могат да доведат до инфекции.

Ухапвания от неваксинирани домашни животни, както и от почти всички диви, носят потенциален риск от бяс. Той е най-голям при инцидент с животни като лисица, мечка, прилеп. Зайците, катеричките и другите видове гризачи по-рядко предизвикват бяс.




 
изпишете търсеното на латиница
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.