Аурикуларната акупунктура

Аурикуларната (стимулираща слуховите нерви) може да помогне за почти всичко от крайно пристрастяване до проблем с наднорменото тегло.

Кейт Мос беше забелязана с две малки лепенки от вътрешната страна на дясното си ухо и малко след това таблоидите оповестиха, че тя се подлага на специален вид акупунктура на ушите в опит да се пребори със зависимостта си към кокаина. Звучи ти абсурдно? Продължи да четеш и пак ще си говорим!

Според традиционната китайска медицина, акупунктурата – древна практика датираща от 3000 години назад във времето – възстановява телесното Чи (жизнената енергия) като балансира енергията на тялото и духа чрез отварянето на меридианите и каналите, по които протича Чи (според китайската медицина тялото е разделено на 12 чифта меридиани, които го разделят на две половини и по които са разположени специфични точки). Чи преминава по тях като премахва запушванията и стимулира свободния поток на енергията. Акупунктурата на ушите, известна като аурикотерапия, е допълнително лечение.

Как действа?
Формата на ухото наподобява средно голям, обърнат надолу зародиш. Всички аку-точки на главата са разположени по долната месеста част на ухото, а на върха му са разположени тези на долната част на тялото. Заради това стимулацията на нерви по ушните аку-точки може да лекува специфични състояния и зависимости, свързани със съответните анатомични области. В средата на ушната мида се намира аку-точката, отговаряща за белите дробове, която лекува зависимостта от цигари. В горната част на ушната мида, се намира точката, която помага за успокояването на нервите и намалява безпокойството. Точката на ендокринната система, която помага за загубата на килограми, се намира в долната част на ушната мида.
Терапевтичните сесии траят между 10 и 30 минути и за напълното излекуване са нужни от 1 до 6 третирания в зависимост от сериозността на заболяването. Стерилни сребърни игли се забождат в аку-точките, които са поне около 300 на брой, всяка свързана със съответния анатомичен орган и функциите на тялото. Щом иглата е забита, нервите се стимулират и е ускорено освобождаването на хормони като ендорфин и енкефалин, естествените болкоуспокояващи на тялото. Аурикуларната акупунктура помага на тялото да се излекува само. Често симптомите на заболяването изчезват напълно.
След края на терапията иглите се премахват или за по-добра ефективност се използват полупостоянни игли, които се оставят да действат още 5 дни.
Също, за да бъдат стимулирани аку-точките между леченията, понякога се оставят акупресурни топчета в ухото. За бебетата и хората, които имат фобия от игли се препоръчва лазерната аурикотерапия, при която нискоенергиен лазер, нямащ загряващ ефект, стимулира аку-точките в ушите.

Аку-лечение на зависимости
Сама по себе си аурикуларната акупунктура може да третира никотинова зависимост и да помогне за загубата на излишни килограми. В някои държави тя е използвана като допълнително лечение на акупунктурата, което според световната здравна организация, третира повече от 100 здравни проблеми, в които се включват депресия, главоболия, стомашни разтройства, безсъние, безпокойство, зъбобол, наднормено тегло, зависимост и ПМС. В наши дни се наблюдава тенденциозно биомедицинско обяснение на класическата акупунктура, което я прави далеч по-приемлива на медицинското поприще и постепенно тя привлича все повече нови практикуващи я лечители.